תאי גזע
תאי גזע הם הלבנים שבונים את התאים בגופנו
תאי גזע (Stem Cells) הידועים גם בשם תאי אב הנה קבוצת תאים האחראית לבניית תאי הגוף השונים.
תאי הגזע מונים 3 קבוצות עיקריות – תאי גזע עובריים, תאי גזע טבוריים דם טבורי ותאי גזע בוגרים (מח עצם, דם היקפי, שומן וכיו"ב). דם חבל הטבור של ילדך עשיר בתאי גזע המטופוייטים הדומים לתאים הנמצאים במח העצם, ואחראים על ייצור התאים הבוגרים במערכת הדם והחיסון של הגוף. תאים אלה הנם בעלי יתרונות רבים.
תאי הגזע אחראים לבניית תאי הדם הלבנים שנלחמים בזיהומים, תאי הדם האדומים המשמשים לנשיאת החמצן וטסיות הדם הגורמות לקרישה.
תאי הגזע נמצאים בדם חבל הטבור בצפיפות גבוהה, הם ניתים לאיסוף בתהליך מעבדתי וניתן לשמור אותםבהקפאה עמוקה, בכדי שיכלו לשמש לטיפול בהווה או בעתיד בתינוק שבלידתו נאספו, או עבור בני משפחתו.
השימוש בתאי גזע לצורכי טיפולים והשתלות נהוג כבר עתה בתחום רחב של מחלות כגון: סרטן, לוקמיה, אנמיה חרמשית, מספר סוגי אנמיה נוספים ו-SCIDS.
הרופאים שפנו עד לאחרונה להשתלת מח עצם כמוצא יחיד לבניית ושיקום תאים שניזוקו אצל המטופל עמדו בפני קשיים רבים, בינהם - מחלות של דחיית השתל אך בעיקר הקושי לאתר תורם מתאים. שימור תאי גזע טבוריים בעת הלידה מאפשר מקור זמין מיידית, ונגיש עבור טיפולים אלה, עם סיכונים פחותים לדחיית השתל.
ניסויים להרחבת תחומי השימוש בתאי גזע טומנים בחובם הבטחה גדולה לעתיד. מחקר תאי הגזע הנו מהדינמיים ביותר בתעשיית הביוטכנולוגיה. התקדמות בינלאומית ניכרת הושגה בשנים האחרונות במיוחד בחקר שימוש בתאי גזע במחלות כגון: פרקינסון, אלצהיימר, מחלות שרירים, סוכרת, טרשת נפוצה, גידולים ממאירים ותרפיית גנים. כיום כבר מתאפשר שיכפול גנטי מלא של תאי הגזע. בדרך כלל, תאי גזע תואמים הנם קשים להשגה. לעומת זאת, תאים הנלקחים מתינוק שזה עתה נולד מבטיחים לו/לה את ההתאמה המושלמת של התאים לכל אורך תקופת חייו. בנוסף לכך נמצאים תאים אילו בטווח של התאמה בשיעור העומד על היחס של 1 ל- 2 לאב או לאם ובהתאמה של 1 ל-4 לבן משפחה אחר בייחוס קרבה של אח או אחות.
איסוף תאי הגזע מדם טבורי יכול להיעשות אך ורק בזמן הלידה, מייד לאחר לידת התינוק/ת. היתרונות שבאיסוף ושימור תאי הגזע הנם: זמינות מיידית במקרה הצורך והתאמה מלאה ללא סימפטומים של דחייה.